11 Haziran 2021 Cuma

MODERN YAŞAM MI, GELENEKSEL ÖĞRETİ Mİ?

Merhabalar. Öncelikle başlığa konu olan ufak bir anket ile genel bilgileri sizlere aktaracağım. Yakın çevremle yapmış olduğum bu anket ile hem onların hem de edindiğim bilgiler ile kendi görüşümü açıklayacağım. Şöyle ki; 50-60 yaş aralığındaki anne ve babalardan edindiğim bilgiler doğrultusunda, şöyle bir neticeye ulaştım: Eskinin özlemi apayrı, eğitime her yerde ulaşılmıyordu ama kolay ulaşamadığının kıymeti çok daha iyi biliniyordu. Çocuklarını eğitmek zordu ama anne ve babalarına karşı terbiyelerinde asla ileri bir adım atmayan nesiller vardı. O zamanı bu denli ayrıcalıklı kılan tek şeyin teknolojisiz bir yaşam olduğuydu. Çamaşırlar elle yıkanır, bulaşıklar büyük leğenlere konulup tek tek yıkanmak zorundaydı. Evleri süpürmek çalılardan oluşan süpürgelerle mümkündü ancak. Özlem daha bir ağırdı, gideni beklemek daha bir zordu. Muhabbet, komşu hatrı, evlat sevgisi bir başkaydı o zamanlar. O zamanlar hayat zordu belki ama şuan elde etmesi neredeyse imkansız olan 'huzur' her yerden taşıyordu. O zamanın dağları, sevgiye gebeydi, doğurdukları her kayalık sevgiydi aslında. Dereler ve ırmaklar sevgi ve huzurdan taşıyordu. Anlayış, halden anlama daha bir fazlaydı o zamanlar. 

Bir de teknolojinin getirdiği bir başka yaşam standartı vardı;  çocuklarını hastaneye götürmekte gecikenler için internet ortamında sunulan dünya kadar sağlık bilgisi vardı. Bir prokpektüsü okumak ile kaybedilen zamanın yarısını internet sayfalarındaki kısa ve net bilgiler ile daha hızlı bir biçimde bilgiye sahip olan anne ve babalar vardı. 
Bilmediği yemeğin tarifini youtube'ta açtığı bir kanaldan şipşak öğrenip anında bilgilenen bir nesil yetişti. 
Çalışma gücünün bedenle değil yalnızca, canlı internet yaşamının da katkılarının olduğunu farkeden yazılımcılar gelişti.
Evdeki iş yükünün hafifliğinden kendilerine daha fazla vakit ayıran bireyler yetişti. En önemlisi teknoloji ile toplum insanı değil ayakları üzerinde durabilen kadın-erkek bireyler yetişti. 

Peki ya eskiden haberleşme nasıl olurdu? Mesela bir cinayet işlenmez miydi günümüz de işlendiği kadar ya da işlenen suçlardan bihaber mi yaşıyordu insanlar? Teknoloji ile mi gelişti suçlar ve suçlular ya da zamanında işlenen suçları yayacak iletişim araçları mı bugün gibi mevcut değildi? Bu sorunun cevapları kişiden kişiye değişse de günümüz ahlak kavramı ile eski zamanki ahlak kavramı değişti.

Son olarak anketimde şunu farkettim. Ne genci ne yaşlısı bu çağdan nefret ediyor, herkes yine her şeyden şikayetçi ama olabildiğince memnun. Ne bugünü bırakıp eskiye gitmek istiyorlar, ne de dünü unutup bugüne dalmak....
Bence biz şuan var olan gelişim ile eskiyi unutmayarak güzeliz, bir başkayız böyle. Belki net ve kararlı değil ama modern bir karmaşa...

Buraya kadar teşekkür ediyor, bu modern ve geleneksel yaşam konusunda fikirlenizi benimle paylaşmanızdan mutluluk duyuyorum... :)) 
İyi okumalar diliyorum... :))

8 yorum:

  1. Herkes memnuniyetsizliğini dile getirirken kimse bu memnuniyetsizliğini gidermek için çaba sarf etmiyor. Herkes hazırakonmanın peşinde.:)))

    YanıtlaSil
  2. Herkes memnuniyetsizliğini dile getirirken kimse bu memnuniyetsizliğini gidermek için çaba sarf etmiyor. Herkes hazırakonmanın peşinde.:)))

    YanıtlaSil
  3. Maalesef her şey alışılmış bir durum haline gelmiş yeni nesil teknolojinin faydalarından çok zararından yararlanıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Tamamamlama güzel oldu :)👍

      Sil
  4. Yazdıklarının hepsi doğru ve günümüz insanı körelmiş durumda ne yazıkki

    YanıtlaSil
  5. Maalesef.:( Çok haklısınız...👏

    YanıtlaSil
  6. İyilik ve kötülüğün mücadelesi dört kişilik bir dünyada akan ilk kandan beri mevcut ve kıyamete kadar sürecek bir olgu. Ancak haz, hız ve ayartıcı güçlerin insan nefsine görünmez kablolarla enjekte edildiği böyle bir çağ insanlık tarihinde yaşanmadığı gibi en ilkel çağlarda dahi insan denen kavram kendi özüne bu kadar uzak düşmedi. Çözülür mü? Pek tabi ki, umut baki ama başta kendi nefsim her birimiz kendi kapımızı süpürmeyi başarabilirsek... Yüreğinize sağlık. Tevafuken denk geldim yazınıza ama daha çok duyurmalısınız kalemşörlüğünüzü. Selamlar.

    YanıtlaSil

MODERN YAŞAM MI, GELENEKSEL ÖĞRETİ Mİ?

Merhabalar. Öncelikle başlığa konu olan ufak bir anket ile genel bilgileri sizlere aktaracağım. Yakın çevremle yapmış olduğum bu anket ile h...